Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Morva

2012.06.25

 Első körben elmentünk a Tescoba, vételezni néhány palack folyékony kenyeret. Jóval olcsóbb áron és jóval nagyobb választékban, mint otthon. Persze ez csak egy rövid kitérő volt. Ezután Radim elvitt minket a Macocha nevű helyhez, ami egy 138 méter mély beszakadás. Itt tör a felszínre a Punkva folyócska, hogy aztán újra eltűnjön a Punkevní-barlangokban. Az itt lévő Macocha-barlang Csehország leghosszabb barlangrendszerének a része, ami kb. 35 km-t tesz ki. Macocha magyarul mostohát jelent és a rege szerint az elnevezést úgy kapta, hogy élt a környéken egy paraszt család, ahol az anya meghalt és hátrahagyta a paraszt emberre a Martin nevű kisfiát. A paraszt ismét megnősült és a család bővült még egy kisfiúval. De a mostoha nem jött ki jól Martinnal. Egy nap eperszedés közben belelökte a nevelt fiát a mélybe, majd később felfogván tettét maga is utána ugrott. A kisfiú fennragadt egy fán, ezért megmenekült, a mostoha sírása azonban a szeles, viharos éjszakákon még mindig hallható. Ez egy történet, az viszont sajnos tény, hogy a mélység sok öngyilkos jelöltet vonz ide, idáig kb. 90 esetről tudnak, amikor itt próbáltak az embereke megszabadulni a viág fájdalmától. Néha csak hosszas fizikai fájdalmak árán sikerült ez, néha ha a fák megfelelően felfogták az esést, akkor az ember csak órák múlva halt meg, de akad néhány túlélő is. 

Itt nem jutottunk le a szakadék alján található barlangba, amely egy részen kiépített, de nem is ezért jöttünk, hanem első körben elmentünk a Bycí skála nevű barlanghoz. Ez a barlang több leletéről is híres, valószínűleg áldozati hely volt egykor, az egyik helyen 30, főleg női csontvázat találtak, egy belsőbb részben pedig kb. 40 kannibál holtestet találtak. A barlang jellege emlékeztetett a négyes metróra, azzal a különbséggel, hogy ez elkészült, sőt a lelkes cseh barlangászok további járatokat kutattak. Nagyjából négy kilométeren át sétáltunk a többé kevésbé vizes barlangban, bár az állandó szivattyúzás, a tó vizszint szabályozás és a nagy szárazságnak köszönhetően nem nagyon lettünk vizesek. Viszont több helyen mesélték, hogy a törmeléktől úgy szabadulnak meg, hogy az aktív járatba hordják, az előtte lévő szakaszon felduzzasztják a vizet, majd egyszerre szabaddá teszik a víz útját, amely így kiviszi a törmeléket a barlangból. A barlangról még érdekes információ volt, hogy a háború alatt repülő-gyárat akartak építeni, de nem készült el, mert közben a háború véget ért. A fő járat nem volt képződményekben gazdag, sőt a mellékágakban is viszonylag kevés látnivaló akadt, de a barlang annyira különbözik a magyar megszokott barlangoktól, hogy nagy élmény volt.  

Ezt a cikket pár éve kezdtem el írni, de nem fejeztem be.. Szégyellem is, de a fentiek azért érdekesek, ezért közzé teszem, mint azt is, hogy másnap pár köteles barlangban voltunk, amik közel voltak a házhoz és a Punkevní barlangrendszernek a külünböző be/lejáratai voltak. Ugyaz ez a barlangrendszer arról híres, hogy Csehország leghosszabb barlangrendszere (kb. 35 km) és a Macocha-szakadék barlangjában végződik.. Tehát, ha nagyon lazán vesszük, akkor végülis lejutottunk a fent említett barlangba, vagy ha mi nem is, akkor ugyan azt a vizet tapostuk, amely később ott folyt ki. :)

Mindenkinek ajánlom ezt a csodás környéket, a cseh söröket és persze a cseh ételeket is.